luni, 9 ianuarie 2017

Icoane in rame Rosca's


Icoanele sunt picturi sacre  atat prin continut cat si prin destinatia si utilizarea lor. Simbolurile religioase si semnificatiile lor precise sunt aici limpede exprimate iar ramele sunt chemate sa sprijine deplin rolul, importanta si pretiozitatea icoanelor.
Spre deosebire de lumea artei laice care este una multipolara, dinamica si in permanenta cautare de sine, in arta sacra nu exista dubii si nu se experimenteaza. Aici opereaza valori supreme incremenite in timp si se ofera raspunsuri neechivoce. Totusi, chiar si in acest mediu aparent rigid geografia, istoria, demografia, cultura si economiile regionale au decantat atribute extrem de durabile in aspectul icoanelor.
Cum ramele nu puteau fi reproduse identic de la o regiune la alta ele nu au dobandit consistenta unor stiluri distincte. Ramele au ramas sa sublinieze si sa amplifice emotiile religioase prin expresii comune, recunoscute si acceptate social, asa cum sunt, de pilda, ornamentatia opulenta si detaliata si aurirea extinsa etc.
fig. 1
Pentru exemplificare sa luam aceasi icoana crestina, fecioara cu pruncul, in viziunea peruviana si in cea ruseasca (sus). Remarcati stridentele deosebiri stilistice atat in ce priveste icoanele cat si ramele lor. Mai jos putem compara aceeasi icoana, in versiune ruseasca, in diferite regiuni ale Rusiei, respectiv suskaja (Suzdal), kazanskaya (Kazan) si smolenskaja (Smolensk).
 fig. 2
In continuare vom admira niste frumoase icoane care au avut sansa de a fi incadrate in rame Roscas. Inramarile respective sunt rezultatul unor consiseratii culte ponderate mai mult sau mai putin decisiv cu factori de natura tehnico-financiara. Cu o singura exceptie, toate celelalte ramele sunt creatii originale elaborate in spiritul acelora asociate si in trecut unor icoane asemanatoare. 
fig. 3  Icoana ruseasca datata 1734
fig. 4    Icoana ruseasca sec. XIX
fig. 5  rama tabernacol 
fig. 6  icoana ruseasca vladimirskaja, sec. XIX
fig. 6  Icoana greceasca ferecata in argint, sec XIX
fig. 7  Icoana contemporana romanaeasca
fig. 8  Icoana contemporana romanaeasca
fig. 9  Acest cap de Crist, goblen contemporan, nu este o icoana, dar am selectat imaginea aceasta pentru splendida solutie de inramare aleasa. 

ROSCA'S SRL este singura manufactura de rame de calitate muzeala din Romania (www.roscas.ro). De peste doua decenii ramele produse aici sunt livrate lunar clientilor nostri aflati la mii de kilometri distanta, dar si muzeelor si colectionarilor din tara. 


*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * *      
TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                     
3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
                                                                                        
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *